Hegyközpályi Polgármesteri Hivatal
Ön itt van:KEZDŐLAP
Válasszon nyelvet  
Str. Principală nr. 18 +40 259 451 007 primaria@paleu.ro
 
 
 
 
 
 
        Consultare

     Taxe şi impozite

         ON - LINE

 

     Comuna noastra

 

 

     e-Formulare

 

   Comunicate de Presa

Consultare Taxe şi impozite ON - LINE

Comuna noastra

e-Formulare

Comunicate de Presa

 
A községről
 
    Községünk, egy fiatal község. Mindenik hozzátartozó település gazdag és hosszan visszatekinthető, írott történettel rendelkezik. Ezek az írott bizonyítékok szolgáják a község történetének fennmaradását, írott és szájról- szájra terjedés útján. A legrégebbi idők óta a helybéliek foglalkozása szorosan összefügött a települések területi fekvésével és a gazdag természeti kincsekkel.
 
Hegyközpályi
 
    A település kezdeteiről sajnos elvesztek az írott források. Az első írott forrásunk 1685 – ből van, amelyikben leírták, hogy egy tűzvész elpusztította a települést. 1695, Július 4-ei, I. Leopold király által kiállított dokumentumban, engedélyezi a település újra betelepítését. Az újonnan betelepített lakók a szomszédos településekről lettek áttelepítve. Mentesítve voltak a munkaadó alól, amit a királynak kellett fizetni 3 éven keresztül. A falu öregeitől lehet hallani arról, hogy a falu temploma a régi templom alapjaira lett építve. A régi írásos nyomok, arról tanúskodnak, hogy a falu régi elnevezése Hegyközpályi, ami a napjainkban román nyelvre lefordítva „Paleu de Munte” , de a hivatalos elnevezése a jelenbe „Paleu”. A legrégebbi hagyományos tájegység elnevezések közül, megemlíthetjük a Cserhegyet, amely terület a községen belül cserfákkal van betelepítve és Hegyközpályi és Hegyközújlak között található. Egy másik régi iratból, amely 1799 – ből származik, kiderül, hogy a faluban téglaégetéssel foglalkoztak, ez a iratban található szerszámok, eszközök leírásából derül ki.
 
Hegyközújlak
 
    1210 – ben jött létre. Nagyvárad Püspökének köszönhetően lett újra benépesítve a tatárok és a törökök által elpusztított térség. Egészen 1792 –ig a település neve Pályi Újlak volt, amely a két település testvériesítéséből adódott. Ezt követően a két település ketté válik, és a Hegyközújlak elnevezést kapja, ugyanis magas, hegynek látszó dombokkal van körülvéve.
    A Református templom 1890 – ben volt ujáépítve.
    A Római Katólikus templom közvetlen a hegyközújlaki kultúrház mellett található. A templom alatt egy nagy boltíves pince terül el, amelyet a Római Katólikus Püspökség építetett, amikor majdnem az egész terület hozzájuk tartozott. Ez a terület a nagy mértékű szöllőtermelésről és gyümölcstermelésről volt híres.
 
Hegyközszáldobágy
 
    A XV-ik század második felétől a település a Római Katólikus Egyház fennhatósága alá kerül. Ugyanebben az időben török és tatár dúlta fel a települést. Bihar megye Monográfiája, ami 1901 –ben készült 131 házszámmal említi ezt a települést és egy 864 főből álló lakossággal. A jelenben több, mint 300 házszám van és a lakossága is több , mint 700 fő.
 
Testvértelepülésünk - Hosszúpályi Község - Magyarország
 
Utolsó oldalakat látogatott meg: